torsdag 7. april 2016

Hva hadde skjedd uten Marshall-hjelpen?

Marshall-hjelpen var et økonomisk hjelpeprogram, som USA tilbydde de europeiske landene, samt Sovjetunionen og de kommunistiske landene i Øst-Europa etter andre verdenskrig. Spania fikk ikke tilbudet, på grunn av Francos diktaturstyre. Hjelpen kunne gis som gaver eller lån. Betingelsene var at landene ble enige om en felles plan, som gikk ut på at de europeiske landene måtte sette opp en felles plan for den økonomiske gjenreisningen. Marshall-Planen ble ferdig i juli 1947. USA ville demme opp for kommunistiske holdninger, mens Sovjet ville innføre kommunismen i flere land.

Sovjetisk politikk


Sovjetunionen var en ettpartistat, og kommunistpartiet satt med maktmonopol. Samfunnet ble overvåket av sikkerhetspolitiet, og partiet hadde full kontroll med organisasjonslivet og massemediene, som aviser, radio og tv. Sovjetunionens statsideologi var marxist-leninismen, men den var ikke lovfestet. Økonomien i Sovjetunionen var basert på at alle bedrifter var statseide, altså et planøkonomisk system. Under andre verdenskrig var Josef Stalin leder. Han var leder fra fra ca. 1928 til 1953. Andre store ledere under den kalde krigen var Nikita Khrusjtsjov, som satt fra 1953 til 1964. fra 1964 til 1982 satt Leonid Brezjnev, og Mikhail Gorbatsjov satt fra 1985 til 1991.


Scenario uten Marshall-hjelpen


Sovjetunionen var en stormakt med kommunistisk syn. De fryktet at tilbud om Marshall-hjelp ville gjøre at USA pådyttet Sovjet og andre europeiske land, sine varer og politiske syn. Stalin presset landene i Øst-Europa til å si nei til Marshall-hjelpen. Hans politiske syn spredde seg videre til Vest-Europa, hvor de kommunistiske partiene i landene fikk stadig større oppslutning. USA klarte da ikke å demme opp for en stadig økende seier for kommunismen. Land etter land avslo tilbud om økonomisk hjelp fra USA, og kikket i stedet mot å samarbeide med et stadig sterkere Sovjet. Norge var ikke noe unntak. NKP (Norsk kommunistisk parti) sammen med partier som stod de nærmest, førte en overbevisende valgkamp.
Statsminister Einar Gerhardsen (AP) mente at det hverken var nødvendig eller ønskelig å få Marshall-hjelp. Det passet ikke med de målene som regjeringen hadde for utenrikspolitikk, og det som lå til grunn for samarbeidet mellom land i Europa. I alle de norske politiske partiene var det USA-skeptiske miljøer. Gerhardsen hadde en plan om at han skulle videreutvikle industrien. Men Norge klarte ikke å opprettholde innkjøp av varer som trengtes til utviklingen, som blant annet kull og olje. Forholdene i Norge og resten av Europa var elendige etter krigen. Fabrikker og hus var ødelagte og veiene var i dårlig stand. Oppbygningen av landene gikk saktere enn forventet, og det var mangel på mat og arbeid. Uten dollar kunne landene ikke veksle ulike valutaer mot hverandre, og de fikk problemer med å handle med andre land. Dette førte til at Vest-Europa fikk det enda vanskeligere enn tidligere. Resultat ble et Vest-Europa som hadde gått ned på lik linje med Øst-Europa.





Kilder





søndag 21. februar 2016

Norge under andre verdenskrig

Etter andre verdenskrig var det mange kilder som ble tatt vare på i ettertid. Opp igjennom årene har det blitt flere og flere kilder som har forsvunnet. Nå er det veldig mange år siden andre verdenskrig, og kildene vi sitter igjen med er få. Det er kun fem kilder som har overlevd igjennom tidene.

Alt av disse kildene er primærkilde, fordi vi ikke har noe kunnskap om at noen eldre kilder finnes. Disse er direkte knyttet til en hendelse, og er de mest bevarte kildene. Det er også talende kilder ettersom det er brukt bilder og video klipp som vises. Dette er brukt i beretning ved at noen av bildene konkret forteller hva som har skjedd. Man kan også finne normative kilder ved at de talende kildene uttrykker noe som opphavspersonen har ønsket å oppnå.

I den første kilden er en tegning av to soldater som har ulike uniformer, og det ser ut som de er fra to ulike perioder. I følge kilde 4 så ser det ut som at den ene soldaten på bilde er fra en styrke i Tyskland som het SS. Den ene soldaten på bilde ser ut som en viking fra Norge, som muligens skal spille på nasjonalfølelsen til nordmenn. Kilden er basert på frivillighet og at vi skal slåss side mot side med Tyskland.

Kilde nummer to viser at Europa jobber hardt for å vinne seieren, og tar i bruk en kjempe hær, men endeløs våpen, fly, ammunisjon og andre krig hjelpemidler. Det ser ut som det er Tyskland som har mest våpen og står sterkest. Alle land i Europa prøver å beseire en mann som heter Stalin og sovjet.

Kilde nummer tre er en kodemelding med særmeldinger. Britene og Amerikanere opererte med bombefly. Britene opterte i Norge og fikk særmeldinger som kunne gi de beskjed om alt fra illegale illegale flylaster med våpen, til avlyste sabotasjeaksjoner. Det var evakuering i Finnmark. Det ser ut som britene var i krig med Norge, og at særmeldingene var en form for å si hva som skjedde til en hver tid, eller hva britene skulle gjøre.

I den fjerde kilden er det en plakat viser bilde av to soldater, en norsk og en tysk (ettersom det står «Waffen»). Den tyske soldaten har et symbol som er "SS". Utfra dette kan man se at kilde nr1: er avbildet av en tysk soldat, ettersom han har «SS» på uniformen sin.  De to mennene har en felles fiende som er Bolsjevismen. Dette viser at Norge og Tyskland muligens kna være på samme side.

Kilde nummer fem viser et verdenskart der landene Tyskland, Italia, Japan, Ungarn, Romania og Bulgaria de sterke allierte landene. At Tyskland stod sterkt kommer fram i alle bildene, så Tyskland må ha hatt en spilt en stor rolle i krigen.

Utfra disse fem kildene som jeg har, så ser det ut som at det var Tyskland som spilte den største rollen i andre verdenskrig og hadde mest militære styrker. Norge var i konflikt med britene som opererte i Norge, og fikk tilsendt informasjon om ulike ting som kunne skape problemer for Norge i Krigen. 



tirsdag 2. februar 2016

Årsaker til andre verdenskrig!

I artikkelen som heter «World War Two – Causes» finner man mange årsaker til hvorfor andre verdenskrig startet. Jeg skal nå forklare kort om noen av grunnene.

Versailles trakten er en god grunn. Lloyd George av England, Orlando av Italia, Clemenceau fra Frankrike og Woodrow fra USA møttes i 1919 for å diskuterer om hva Tyskland skulle gjøre for å betale for skadene som første verdenskrig hadde forårsaket. I Versailles trakten var noen av de viktigste betingelsene at Tyskland måtte betale en erstatning på 6 600 millioner pund, og de måtte nedruste militæret sitt de fikk bare lov å ha en liten hær med seks krigsskip, ikke noe annet. Dette var ikke Tyskland veldig fornøyd med.

I Januar 1933 ble Adolf Hitler kansler i Tyskland. Rett etter at han hadde blitt det, så begynte han i hemmelighet å bygge opp Tysklands hær og våpen. I 1934 så økte han størrelsen på hæren, begynte å bygge krigsskip og skapte tyske luftsvar. Det var på denne tiden verneplikt også ble innført.

Hitler beordret den tyske troppen om å gå inn i Rheinland i 1936. Hitler gjorde to viktige allianser i 1936. Den ene het Roma-Berlin Axis-pakten og allierte Hitlers Tyskland med Mussolins Italia, den andre het Anti-Comitern pakten og allierte Tyskland med Japan.

I Mars 1938 gikk tyske tropper inn i Østriket. Den Østeriske lederen ble tvunget til å holde an avstemning for å se om folk ville være en del av Tyskland. Avstemningen viste 99%.

Andre verdenskrigen begynte i september 1939 da Storbritannia og Frankrike erklærte krig mot Tyskland etter Tyskland hadde invadert Polen.



Den grunnen jeg mener er den viktigste årsaken til at andre verdenskrig er Versailles-trakten. I 1919 møttes Lloyd George av England, Orlando av Italia, Clemenceau fra Frankrike og Woodrow Wilson fra USA for å diskutere hvordan Tyskland skulle betale for de skadene de hadde forårsaket under første verdenskrig.  De hadde forskjellige synspunkt på hvordan Tyskland skulle betale for dette. 

Woodrow Wilson ville ha en avtale som var basert på hans 14-punktsplan. Denne planen trodde han ville bringe fred til Europa. Lloyd George var enig med det Wilson mente.
Derimot Georges Clemenceau ønsket hevn over Tyskland. Han var redd for at Tyskland skulle starte en ny krig, så han ville ønsket å gjøre noe som førte til at Tyskland aldri kunne starte en krig igjen. 

Tyskland var ikke veldig fornøyd med betingelsene i Versailles-trakten. Men Tyskland hadde rett og slett ikke noe valg enn å signere dokumenter.

De viktigste betingelsene i Versailles-traktaten var at Tyskland måtte akseptere at de fikk skylden for å starte første verdenskrig. De måtte betale en sum på 6 600 millioner punds for alle de skadene som forårsaket av krigen. De måtte ha nedrustning. Tyskland fikk nå bare lov til å ha en liten hær, og seks krigsskip. De fikk ikke lov å ha farlige og store våpen som tanker, luftforsvar og ubåter. Rheinland området ble dessuten de-militarisert. Sist men ikke mist så ble Territoriale Klausulene tatt bort fra Tyskland og gitt til andre land.

Tyskland sin økonomi var som sagt på denne tiden veldig i nedgang, ettersom de måtte betale en stor sum i skade erstatning. Dette var ikke tyskerne veldig fornøyde med. Denne situasjonen utnyttet Adolf Hitler, og fikk tyskerne til å velge han til leder. Når han ble valgt til leder så begynte Hitler å få makt. Det er derfor jeg mener at Versailles-trakten er den viktigste årsaken til andre verdenskrig.


Kilder

Historyonthenet.com (2014) "World War Two - Causes"

[Leserdato: 31.01.2016]

onsdag 13. januar 2016

Norge i Mellomkrigstiden

Etter er en oppgangstiden under første verdenskrig ble norsk økonomi rammet av krise. Arbeidsgiveren måtte minske lønningene, og arbeidstakerne svarte med streik. Den eneste løsningen De borgerlige politikerne hadde på krisen var å nedskjære. Da arbeidsløsheten ble større måtte mange menn stille seg i køer foran arbeidsformidlingskontotere og suppekjøkkener for å kunne skaffe seg mat, og muligens et arbeid. Både på Høyer- og venstresiden i poltikken førte krisen til manglende tillit til demokratiet.



I 1919 meldte Arbeiderpartiet seg inn i Den kommunistiske internasjonalen (Komintern). Komintern var en organisasjon som var opprettet av Lenin i 1919. Organisasjonen skulle omfatte alle partier som ville arbeide for en sovjetisk samfunnsmodell. Den var dominert av sovjetiske synspunkter og mål, og Lenin bestemt alt.  I 1923 valgte Arbeiderpartiet å bryte med Komintern. Hovedårsaken til dette var at synet på hva som skulle til for å gjennomføre en revolusjon: Et mindretall av særlig disiplinerte kommunister som Lenin og Komintern krevde, eller Et parti støttet av et flertall i befolkningen som Einar Gerhardsen mente.



På den høyresiden kom Fedrelandslaget og Nasjonal Samling. Fedrelandslaget var en norsk politisk opplysnings- og propagandaorganisasjon, som ble stiftet i 1925 på initiativ av ingeniør Joakim Lehmkuhl og under medvirkning av Christian Michelsen og Fridtjof Nansen. Begge argumenterte for en fantastisk samfunnsmodell med en sterk leder i toppen. Arbeiderpartiet inngikk sammen med Bondepartiet i 1935 kriseforliket. Dette førte til at staten spilte en aktiv rolle for å dempe virkningene av den økonomiske krisen. Samme år ble LO og Arbeidsgiverforeningen enige om en hovedavtale. Hovedavtalen var et sett med regler for hvordan konflikter skulle løses fredelig gjennom forhandlinger. Hvis det var umulig, regulerte avtalen bruken av streik og lockout.  Til sammen dempet det frykten på borgerlig side for at Arbeiderpartiet ville gjennomføre en kommunistisk revolusjon.



Regjeringsskifte fikk lite å si for norsk minoritetspolitikk. Målet deres var å prøve å hindre tilstrømming fra utlandet, og fornorske dem som bodde i Norge. Spesielt samene og den kvenske befolkingen. Det ble innført ulike regler som at det ikke var lov å snakke noe annet enn norsk på skolen, og at man ikke fikk lov til å eie eller leie jord hvis man ikke hadde et etnisk norsk navn.